Aangepast tarief overdrachtsbelasting

Nieuws

Aangepast tarief overdrachtsbelasting

1-2-2023

Vanaf 1 januari 2023 is het algemene tarief van de overdrachtsbelasting verhoogd van 8% naar 10,4%. Heeft u een onroerende zaak? Bijvoorbeeld een verhuurde woning, bedrijfspand, vakantiewoning of onbebouwde grond. Of heeft u rechten op onroerende zaken gekocht of gekregen? Dan heeft u te maken met overdrachtsbelasting. Ook als u eigenaar wordt van aandelen in een NV of BV en de bezittingen vooral uit onroerende zaken bestaan betaalt u overdrachtsbelasting. Voor de overdracht van een onroerende zaak wordt bij een notariskantoor een akte opgemaakt waarbij de notaris namens u aangifte doet en de overdrachtsbelasting betaalt. Als er geen notariële akte wordt opgemaakt, gelden er andere regels. Als u overdrachtsbelasting moet betalen, kunt u daar soms een vrijstelling voor krijgen. Deze voorwaarden zijn te vinden op de website van de belastingdienst.

Welke invloed heeft de stijging van de overdrachtsbelasting op het commerciële vastgoed?
Binnen 2 jaar tijd is de overdrachtsbelasting met ruim 70% gestegen. Deze maatregel remt partijen mogelijk af om te beleggen in commercieel vastgoed, de nodige nieuwbouwwoningen te bouwen en transformatie en verduurzaming van bestaand vastgoed te realiseren.

Sander Heidinga (voorzitter NVM Business) zegt: “Het oorspronkelijke doel van de verhoging is de verbetering van de positie van starters op de woningmarkt. Het lijkt nu enkel om de vergroting van de opbrengst voor de schatkist te gaan. Het middel wordt zo erger dan de kwaal: dit voornemen raakt beleggers hard. In de markt is veel kapitaal beschikbaar voor investeringen in de vastgoedmarkt. Deze belastende maatregelen zijn echter funest voor het beleggingsklimaat.“

Cijfers van NVM Business laten duidelijk zien dat de vraag naar en waardering voor vastgoed direct reageert op de economie en andersom. De nadelige financiële effecten zijn een veelvoud van de belastingopbrengst. Toenemende druk op beleggingswaarden en transactieprijzen zorgt bovendien voor een terugval in onderhoud en verduurzaming van objecten die vastgoedbeleggers in portefeuille hebben.

Toegevoegde waarde Van Luling BOG
Ons team heeft veel ervaring met het verkopen en waarderen van commercieel onroerend goed en kan u doorgaans van passend advies voorzien. Heeft u een vraagstuk met betrekking tot de verkoop en/of waarde van uw vastgoed? Schroom niet om hier direct contact met ons op te nemen. 

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor uw aanmelding voor onze nieuwsbrief. We hebben uw gegevens ontvangen.

Met vriendelijke groet,
Team Van Luling BOG

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of u een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat u heeft ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms