Omgevingswet

Nieuws

Omgevingswet

30-5-2023

De Omgevingswet is een nieuwe wetgeving (inwerkingtreding op 1 januari 2024) die in Nederland wordt ingevoerd om het beheer en de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving te vereenvoudigen en te verbeteren.

Het omgevingsrecht was vastgelegd in 26 verschillende wetten. Deze worden nu gebundeld in de Omgevingswet, een samenhangend stelsel van planning, besluitvorming en procedures.

De Omgevingswet heeft verschillende doelen:

  • Regels voor ruimtelijke ordering, milieu, waterbeheer en natuur bundelen en stroomlijnen, zodat er een samenhangend integraal beleid ontstaat.
  • Meer ruimte voor participatie en samenwerking tussen de overheid, bedrijven en burgers.
  • Meer maatwerk en flexibiliteit in de regelgeving, zodat er beter kan worden ingespeeld op de specifieke behoeften en omstandigheden van een gebied of een situatie.
  • Eén loket waar alle vergunningen kunnen worden ingediend voor een snellere en efficiëntere afhandeling van aanvragen.
  • Meer ruimte voor innovatie en experimenten op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie.
     

Enkele voorbeelden binnen de regels m.b.t. meer ruimte voor initiatief zijn bijvoorbeeld; met de buren samen in eigen energieopwekking voorzien, uw garage ombouwen tot bedrijfsruimte, van een leeg stuk land een speelveld maken of de oude watermolen ombouwen tot kanoverhuur en café.

Nieuw Omgevingsloket

Het Omgevingsloket is een website. Hier zien initiatiefnemers zoals aannemers, ondernemers, overheden en omwonenden snel wat er mag in de leefomgeving en kunnen ze bijvoorbeeld meteen een vergunning aanvragen. Het Omgevingsloket zal de volgende bestaande websites vervangen; Het Omgevingsloket Online (OLO), Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) en Ruimtelijkeplannen.nl

Ontdek welke veranderingen de nieuwe omgevingswet met zich meebrengt

Hoewel de omgevingswet veel positieve veranderingen brengt, zijn er ook kritische geluiden. Sommigen vrezen dat het wijzigen van bestemmingsplannen ingewikkelder wordt en dat de toekomstige werking van een omgevingsplan onduidelijk is. Daarnaast zijn er zorgen over de praktische implementatie, met name op het gebied van IT-systemen.

Jon en Robbert hebben vorig jaar een waardevolle cursus gevolgd via de Lodewijck Groep, waardoor ze reeds een basis kennis hebben opgebouwd over deze wet. Krijgt u te maken met de nieuwe omgevingswet? Ons team ondersteunt u waar mogelijk! 

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor uw aanmelding voor onze nieuwsbrief. We hebben uw gegevens ontvangen.

Met vriendelijke groet,
Team Van Luling BOG

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of u een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat u heeft ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms